[:ca]El festival terres Catalunya aposta per convertir les Terres de l’Ebre en un referent internacional del turisme sostenible[:es]El festival terres Catalunya busca convertir las Tierras del Ebro en un referente del turismo sostenible[:]

[:ca]Ja està tot a punt perquè del 31 de maig al 3 de juny se celebri a Tortosa la primera edició del terres Catalunya – INTERNATIONAL ECO & TOURISM FILM FESTIVAL i del congrés sobre Paisatge, Cinema i Turisme terres LAB, dos propostes paral·leles i complementàries impulsades per la productora ebrenca Filmsnòmades amb l’objectiu de compartir i donar a conèixer a través de l’audiovisual destinacions de turisme natural i iniciatives de turisme sostenible d’arreu del planeta, així com projectar les Terres de l’Ebre dins de Catalunya i l’Estat com un espai idoni per debatre i analitzar estratègies que ajudin a crear consciència sobre la necessitat de preservació de determinats valors culturals i paisatgístics.

terres Catalunya – INTERNATIONAL ECO & TOURISM FILM FESTIVAL és el primer festival d’audiovisual especialitzat en turisme que se celebra a Catalunya i l’Estat espanyol i naix amb el partenariat d’ART e Tur, el Festival Internacional de Cinema Turístic de Portugal, justament el 2017 l’any Internacional del Turisme Sostenible, declarat per la UNESCO. “Estem en una zona que és Reserva de la Biosfera i pensem que tant el terres Catalunya com el terres LAB poden contribuir a que les Terres de l’Ebre siguin un referent internacional en l’àmbit del turisme sostenible”, ha apuntat Santi Valldepérez, director del festival en la roda de premsa de presentació que s’ha fet aquest matí al Museu de Tortosa.

“És un festival que es fa a Tortosa però en clau de país i amb projecció internacional”, ha assenyalat per la seua banda, l’alcalde de Tortosa, Ferran Bel tot destacant que a la inauguració assistirà el director general de Turisme, Octavi Bono; i a la cloenda i lliurament de trofeus el conseller d’Empresa i Coneixement, Jordi Baiget.

Les 98 pel·lícules que participaran al terres Catalunya provenen de dotze països diferents (Espanya, Itàlia, Portugal, Gran Bretanya, Alemanya, Eslovènia, Brasil. Perú, Mèxic, Estats Units, Taiwan i Índia). 69 són films turístics, 22 documentals i 7 films corporatius i es projectaran dimecres i dijous de 7 de la tarda a 11 de la nit a les dos sales de l’auditori Felip Pedrell de Tortosa. Divendres a la tarda, tindrà lloc el lliurament dels guardons a l’hotel Villa Retiro de Xerta, i dissabte a la tarda es projectaran les pel·lícules guanyadores a l’auditori. En total hi haurà 42 premis corresponents a les diferents categories i subcategories del festival (comunicació turística, documentals i comunicació corporativa) més mencions especials i premis tècnics.

El congrés terres LAB està coordinat per Jordi Tresserras del Laboratori de Patrimoni, Turisme Cultural i Creativitat de la Universitat de Barcelona (LABPATC ), i s’hi han programat sis conferències, quatre taules rodones, dos casos d’estudi i una presentació. Entre els ponents cal destacar la responsable de la Càtedra UNESCO de la Universitat de París – La Sorbonne, Maria Gravari Barbas que parlarà d’imaginaris culturals i turisme; Eugeni Osácar, un dels màxims especialistes en cinema i turisme de Catalunya. Els professors Pere Parramon (Universitat de Girona) i Xavier Medina (UOC) analitzaran l’impacte que el rodatge de la sèrie Joc de Trons ha tingut a la ciutat de Girona. Mentre que les taules rodones debatran temes com el rol de la comunicació en el turisme sostenible o la influència del cinema en les destinacions turístiques.
Paral·lelament s’ha organitzat un Dia del Turisme Sostenible a MónNatura Delta en el qual s’han programat diverses conferències. La de l’instagramer ebrenc Jonatan Rius, i la de Belén Carmona, de la comunitat de viatgers Minube, per la seua implicació en la campanya de l’Organització Mundial del Turisme envers el Turisme Sostenible.

Entre les activitats paral·leles, cal destacar dues exposicions fotogràfiques: la que aquest dijous inaugurarem a la Biblioteca Marcel·lí Domingo de Tortosa, “Costa Rica, el petit gegant de la biodiversitat”. És una exposició de fotografies realitzades pel fotògraf Álvaro Cubero, cedida per B the Travel Brand. I “Regards croisés sur l’avenir de le planète”, de l’ONG francesa An Eye For An Eye que s’instal·larà al vestíbul de l’auditori Felip Pedrell.[:es]Todo listo para que del 31 de mayo al 3 de junio se celebre en Tortosa la primera edición de terres Catalunya – INTERNATIONAL ECO & TOURISM FILM FESTIVAL y del congreso sobre Paisaje, Cine y Turismo terres LAB, dos propuestas paralelas y complementarias impulsadas por la productora Filmsnòmades con el objetivo de compartir y difundir a través del audiovisual destinos de turismo natural e iniciativas de turismo sostenible de todo el planeta, así como proyectar las Tierras del Ebro dentro de Cataluña y España como un espacio idóneo para debatir y analizar estrategias que ayuden a crear conciencia sobre la necesidad de preservación de determinados valores culturales y paisajísticos.

tierras Cataluña – INTERNATIONAL ECO & TOURISM FILM FESTIVAL es el primer festival especializado en turismo que se celebra en Cataluña y España y nace con el partenariado de ART y Tur, el Festival Internacional de Cine Turístico de Portugal, justamente en 2017 el año Internacional del Turismo Sostenible, declarado por la UNESCO. “Estamos en una zona que es Reserva de la Biosfera y pensamos que tanto terres Catalunya como terres LAB pueden contribuir a que las Tierras del Ebro sean un referente internacional en el ámbito del turismo sostenible”, ha expuesto Santi Valldepérez, director del festival en la rueda de prensa de presentación de esta mañana en el Museo de Tortosa.

“Es un festival que se celebrarà en Tortosa però su ámbito es nacional y de proyección internacional”, ha dicho por su parte el alcalde de Tortosa, Ferran Bel, precisando que lo inaugurará el director general de Turismo de la Generalitat de Cataluña, Octavi Bono; y presidirá la entrega de trofeos el consejero de Empresa y Conocimiento, Jordi Baiget.

Las 98 películas que participarán en terres Catalunya nos llegan de doce países diferentes (España, Italia, Portugal, Gran Bretaña, Alemania, Eslovenia, Brasil. Perú, México, Estados Unidos, Taiwán e India). 69 son filmes turísticos, 22 documentales y 7 filmes corporativos y se proyectarán miércoles y jueves de 7 de la tarde a 11 de la noche en las dos salas del auditorio Felip Pedrell de Tortosa. El viernes por la tarde, tendrá lugar la entrega de los trofeos en el hotel Villa Retiro de Xerta, y sábado por la tarde se proyectarán las películas ganadoras en el auditorio. En total habrá 42 premios correspondientes a las diferentes categorías y subcategorías del festival (comunicación turística, documentales y comunicación corporativa) más menciones especiales y premios técnicos.

El congreso terres LAB está coordinado por Jordi Tresserras del Laboratorio de Patrimonio, Turismo Cultural y Creatividad de la Universidad de Barcelona (LABPATC), y constará de seis conferencias, cuatro mesas redondas, dos casos de estudio y una presentación. Entre los ponentes cabe destacar la responsable de la Cátedra UNESCO de la Universidad de París – La Sorbona, María Gravari-Barbas que hablará de imaginarios culturales y turismo; Eugeni Osácar, uno de los máximos especialistas en cine y turismo de Cataluña. Los profesores Pere Parramon (Universidad de Girona) y Xavier Medina (UOC) analizarán el impacto que el rodaje de la serie Juego de Tronos ha tenido en la ciudad de Girona. Mientras que las mesas redondas debatirán temas como el rol de la comunicación en el turismo sostenible o la influencia del cine en los destinos turísticos.
Paralelamente se ha organizado un Día del Turismo Sostenible en MónNatura Delta en el que se han programado varias conferencias. La del Instagram ebrenc Jonatan Rius, y la de Belén Carmona, de la comunidad de viajeros Minube, por su implicación en la campaña de la Organización Mundial del Turismo para con el Turismo Sostenible.

Entre las actividades paralelas, tendremos dos exposiciones fotográficas: la que este jueves inauguraremos en la Biblioteca Marcel·lí Domingo de Tortosa, “Costa Rica, el pequeño gigante de la biodiversidad”. Es una exposición de fotografías realizadas por el fotógrafo Álvaro Cubero, cedida por B the Travel Brand. Y “Regards croisés sur el porvenir de le planète”, de la ONG francesa An Eye For An Eye que se instalará en el vestíbulo del auditorio Felip Pedrell.[:]